torstai 13. marraskuuta 2014

Video- ja Facebook-ohjaus työssäoppimiskäyntien sijaan

Mitä?
Ohjaamme teollisen pintakäsittelyn opiskelijoiden työssäoppimista lähes päivittäin Facebook-verkkokeskustelussa ja käytämme videopuheluita (FaceTime, Skype, Adobe Connect) korvaamaan osan käynneistä työssäoppimispaikalla.

Miten?
Ryhmäkeskustelu: Verkossa käytävään ryhmäkeskusteluun kävisi teknisesti mikä muukin alusta tahansa, mutta nykyiset opiskelijat ovat parhaiten tavoitettavissa Facebookin kautta. Ryhmä on suljettu ulkopuolisilta, jotta työnantajat sallivat sinne kirjoittamisen ja jotta opiskelijat uskaltavat kirjoittaa julkista ryhmää enemmän. Tyypillisiä aiheita ovat opettajien ja opiskelijoiden nettisivuihin sekä alan julkisiin sivuihin liittyvät linkit, ohjeiden tarkennus, aikataulumuutoksista ym. tiedottaminen ja muistuttelu. Toiveissa on, että vuoropuhelu työssäoppimisen teknisistä asioista lisääntyy jatkossa.

Video-ohjaus: Yksi video-ohjaus kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin riippuen siitä, paljonko käsiteltäviä asioita on ja onko tilanteessa paikalla myös työpaikkaohjaaja. Ohjauksen määrä ja taajuus kasvavat perinteiseen verrattuna, vaikka siihen käytetty aika ei kasva.

Työssäoppimisessa oleva opiskelija näyttää videopuhelussa tekemiään töitä ja kysyy pulmakohdista:

Opettaja näkee samaan aikaan omalla tietokoneellaan videokuvaa opiskelijan työssäoppimispaikalta ja voi antaa ohjausta ja palautetta saman tien:



Verkossa ja mobiililaittein käytävien ohjauskeskusteluiden aiheet nousevat opiskelijan kohtaamista tilanteista, joista hän kirjoittaa omaan Blogger-blogiinsa tai lyhyistä kommenteista, joita hän heittää Facebook-keskusteluun. Kuvaus viikkotehtävistä työssäoppimiblogista löytyy erillisenä case kuvauksena.

Milloin?
Ohjaus jakautuu päivälle eri kohtiin. Usein video-ohjaukseen sovitaan aika etukäteen. Verkkokeskustelun ajasta ja paikasta riippumattomuus helpottaa opettajan työtä, koska sitä voi aikatauluttaa itse ja tehdä muiden työtehtävien lomassa.

Havainnot
Video-ohjauksen yhteydet kannattaa testata juuri ennen työssäoppimiseen lähtemistä. Tällöin opiskelijan mobiililaite ei ehdi vaihtua ja hän muistaa salasanansa. Myös kaikkien muiden käytettävien ohjelmien (esim. piskelijan Blogi, opettajan tehtävänannot ja materiaalit wikissä) käyttö pitää olla sujuvaa ennen tyossäoppimaan lähtöä. Uusia oppimisen välineitä, laitteita ja menetelmiä ei ehdi työssäoppimispaikalla oppia, kun pitää oppia itse ammattia.

Suositukset
Suosittelemme toimintamallia ihan kaikille opettajille. Työssäoppimispaikalla pitää silti aina käydä, mutta ohjaus ja oppimistulokset paranevat tiiviimmän yhteydenpidon vuoksi.

Lisätietoa
Tekijät: Jukka Rinne ja Jari Välkkynen, Teollinen pintakäsittely, Ammattiopisto Tavastia
Aiheeseen liittyvä koulutusmateriaali Prezissä

1 kommentti:

  1. Millaisia mobiililaitteita ja lisävarusteita käytettiin (puhelin, kuulokkeet, jotain muuta)?

    Onko opiskelijoiden blogit olleet aina julkisia - miten kuvaus- ja julkaisuluvat on saatu hoidettua? Onko ollut ongelmia?

    VastaaPoista