tiistai 18. marraskuuta 2014

Sote-alan Bloggerit

Case: Sote-alan kaksi Blogger-pohjaista työssäoppimisen näkyväksi tekemistä. Toisella ryhmällä myös Facebook-ryhmä.


Mitä?

Kahdelle eri ryhmälle perustettiin opiskelijakohtaiset Blogger-blogit joitakin viikkoja ennen työssäoppimista. Opettajatiimien tehtävänannot olivat omissa blogeissaan. 
Miten?

Toinen ryhmä teki paljon video- ja kirjallisia tehtäviä blogiin ennen työssäoppimisjaksoa ja käytti suljettua Facebook-ryhmää tiedottamiseen ja teknisten pulmien ratkomiseen. Toisella ryhmällä ei juuri ollut blogipäivityksiä ennen työssäoppimaan lähtemistä. Heidän kanssaan oli lähitapaaminen työssäoppimisen puolivälissä. 

Milloin?

Käytimme saman tyyppisiä viikkotehtäviä ja aikataulutusta niille kuin aiemmin on tehty paperilla.  


Havainnot

Suljettujen ryhmien perustaminen oli melko työlästä, kun jokaisen piti kutsua kaikki toiset lukijoiksi ja käydä hyväksymässä pyynnöt sähköpostissa. Toisinaan hyväksymislinkit eivät toimineetkaan. Osalle opiskelijoista oli hankalaa muistaa salasanoja. Osa opiskelijoista vastusti kovasti, osa oli innoissaan. Taulukon kopioiminen ja täyttäminen Bloggerissa onnistui, mutta olisi Word-tiedostona ollut helpompaa. Joitakin opiskelijoita piti muistuttaa ohjeesta, että vaikka ollaan salasanojen takana, asiakkaiden ja potilaiden henkilötietoja ei voi laittaa blogiin. Aidolta näyttävät keksityt henkilötunnukset aiheuttivat myös keskustelua.


Aiomme jatkaa sähköisten ympäristöjen käyttöä. Opiskelijat olisi hyvä ohjata kommentoimaan tietyn opiskelijan blogia tietyssä tehtävässä, jotta syntyisi vuorovaikutusta. Opettajan olisi pystyttävä hallitsemaan osallistujien näkymiä eli käyttäjien tietosuoja-asetuksia. Opiskelijat olisi ohjattava blogin tekemiseen jo sille määritellyllä ammattiaineista riippumattomalla kurssilla opinnoissaan, koska heillä on monella yllättävän heikot tietotekniset taidot ihan Wordissakin. Nyt blogien perustaminen ja kilpaili ammatillisten sisältöjen kanssa ajassa ja Ehdotan, että blogit perustetaan jo tietotekniikan tms. tunneilla valmiiksi tulevaisuudessa, mutta miten kuka ja mikä blogi?

Suositukset
Suosittelen kaikille opiskelijoille blogia.

Lehtori Niina Kivelä Ei kommentteja:

Lähetä kommentti