keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Oppimisympäristöjen integraatio työssäoppimisessa


Case: Oppimisympäristöjen integraatio työssäoppimisessa (Fronter, kyvyt.fi, blogi). Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen ja tehtävien tekeminen Kyvyt-portfoliolla.


MITÄ

Pedagoginen tavoite
Mobiililaitteiden ja oppimisalustan hyödyntäminen työssäoppimisessa
ePortfolion rakentuminen ja työssäoppimisen sitominen portfoliotyöhön
Yhteisöllisyyden lisääminen
Oppimisalustan käyttö (työssäoppimisen aineistot yhdessä paikassa, Fronterissa)
Jatkossa pohditaan materiaalien sijoittamista ePortfolio-ohjelmaan

Oppimisympäristöt ja laitteet, joita käytettiin
Työasema ja kannettava tietokone
Fronter
Kyvyt.fi
Digikamera / puhelin / tabletti


MITEN

Elintarvikealan työssäoppimisen aineistot ja tehtävät tallennettiin Fronter-oppimisympäristöön, jonne tehtiin huone ETE, työssäoppimisen aineistot. Ennen työssäoppimisjaksoa työssäoppimisen opettaja ohjasi opiskelijoita oppimisympäristön käytössä. Opettaja ohjeisti, miten opiskelijat hyödyntävät aineistoja työssäoppimisen eri vaiheissa.

Tietotekniikan opettaja ja työssäoppimisen opettaja avustivat opiskelijoita tabletin ja Kyvyt-ohjelman käytössä, sekä portfolioiden rakentamisessa sivujen ja blogin avulla. Työssäoppimisen aikana ohjaava opettaja antoi opiskelijoille palautetta kommentoimalla blogiin. Työssäoppimisen jälkeen opettajat keskustelivat ja täydensivät portfoliota yhdessä opiskelijoiden kanssa.


HAVAINNOT

Fronter- oppimisympäristö ja Kyvyt.fi-sivusto toimivat hyvin ja soveltuivat aiheeseen. Opettajat olivat tyytyväisiä, sillä työssäoppimiseen liittyvät aineistot ja ohjaus olivat selkeästi yhdessä paikassa kaikkien saatavilla. Aineistot ja ohjaus tullaan siirtämään portfolio.edu.hel.fi-ohjelmaan.

Lähes kaikki opiskelijat kirjoittivat blogia kotona. Blogin avulla asiat jäsentyivät paremmin. Opiskelijat kokivat blogin hyödyllisenä työssäoppimisjakson alussa, mutta jakson lopussa toistona. Muutamat kokivat blogin raskaana ja turhana.
Totesimme, että oppimispäiväkirja vaatii vielä täsmennystä, niin että se ei ole pelkkää töiden luettelointia.
Päivittäin kirjoitettava blogi on raskas. Seuraavalla jaksolla edellytämme kerran viikossa tapahtuvaa päivityksen ja annamme selkeän viikkotehtävän.

Opiskelijoiden palautetta:
1. On mukava katsella ja muistella mitä on tehnyt, mutta välillä päivittäminen tuntui raskaalta ja pakko pullalta. Blogi on minulle sellainen että sitä tehdään kun haluaa ja on jotain sanottavaa.

2. Onhan se ihan hyödyllistä mielestäni, koska silloin saa kerrattua päivän asiat ja mitä on oppinut, mitä vielä jäi epäselväksi ym. Asiat jäsentyvät paremmin mielessä.

3. Kyllä. Oli hyödyllistä jäsennellä omia ajatuksia blogin avulla, mutta myöskin raskasta.

4. Blogi on toki hyvä tapa reflektoida omia tekemisiä ja oppimisia to-jaksolla, mutta koin blogin päivittämisen hieman raskaana. Työpäivät itsessään olivat sekä fyysisesti että henkisesti varsin kuluttavia, minkä lisäksi kävin vielä palkkatöissä, joten aikaa ja energiaa portfolion päivitykseen ei juuri jäänyt.

5. Koin portfoliotyöskentelyn hyödylliseksi työssäoppimisjakson alkupuolella, kun opin uutta joka päivä ja olin sopeutumassa työpaikan käytäntöihin, mutta kun hommat rutinoituivat työpaikalla, ei enää jaksanut oikein kiinnostaa kirjoitella samoja asioita ylös. Blogi oli hyvä väline eikä se tuntunut "liian viralliselta" ja sen käyttö on suht helppoa.

6. Tällä hetkellä en, sillä monet päivistä olivat jokseenkin samankaltaisia ja näin ollen kirjoittaminen tuntui itsensä toistamiselta.

7. Periaatteessa blogin päivittäminen on hyvä idea. Opiskelija pysyy ajan tasolla mitä on tehnyt työssäoppimisjakson aikana ja missä olisi parannettavaa. Käytännössä tosin se tuntui vain edellisen päivän toistolta, sillä työtehtävät eivät niinkään muuttuneet jakson aikana. Tästä syystä oma päivitystahti hidastui, ja loppujakson aikana en päivittänyt ollenkaan. Muutama päivitys viikossa/silloin kun opiskelijalta tuntuu siltä olisi hyvä tehdä päivitys, jos päivittäinen kirjoittaminen tuntuu liialliselta toistolta.

8. En kokenut sitä oman oppimisen kannalta tärkeäksi, mutta olihan se hyvä päivittää, jotta myöhemminkin muistaa mitä oli to-jaksolla tehnyt. Sitä oli myös mukava tehdä silloin kun aika riitti, mutta joka päivä en sitä kyllä jaksanut päivittää. Minusta viikon välein päivittäminen oli hyvä.


9. Mielestäni portfolion päivittäminen on tarpeeksi hyödyllistä. En kokenut oman oppimisen kannalta blogin päivittämistä hyödyllisenä. Kirjoitin Jarmolle paperille oppimispäiväkirjaa näytön ajalta. Se oli hyödyllistä ja tarpeellista. Mielestäni siihen rinnalle ei tarvitse blogin päivittämistä.


10. En mielestäni oppinut yhtään sen enempää tai vähempää kirjoittamalla blogia. Muistamisen kannalta siitä voi olla jonkin verran hyötyä, voi muistella jälkeenpäin. Muuten en kokenut sitä hyödylliseksi, ainakaan päivittäin.

11. Mielestäni blogin pitäminen to-jaksolla on aika turhaa. Itse ainakin tein lähes samoja asioita päivittäin, mitään erityistä sanottavaa ei tullut ekan viikon jälkeen. Voisin välillä käydä kirjoittamassa mitä on tehnyt/oppinut mutta useampaa päivitystä on turha kirjoitta.

12. Tein blogin vasta lopuksi.

13. Ei tuntunut kovin hyödylliseltä oman oppimisen kannalta. Toisaalta tuli kerrattua vähän päivän tapahtumia ja pohdittua ehkä paremmin miten onnistui ja miten olisi voinut parantaa omaa tekemistään, mutta ei mitenkään erityisen hyödylliseltä tuntunut.

14. En kokenut blogin pitoa kovin mielekkäänä. Toisaalta, hyvä oli miettiä pitkin työssäoppimisjaksoa pohtia, mitä on tullut tehtyä ja opittua.

15. Itselleni olisi ollut luonnollisempaa kirjoittaa portfoliota käsin. En ole kovin tietotekniikka-orientoitunut, niin vähän ahdisti aina mennä koneelle täyttelemään.


SUOSITUS

Työskentelytapaa voi suositella kaikkiin työssäoppimisjaksoihin.


LISÄTIETOA

Stadin ammattiopisto, Annika Kuusjärvi ja Lea Huuppola, elintarvikeala.

3 kommenttia:

  1. Kuinka hyvin Fronter ja Kyvyt.fi toimivat mobiililaitteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus kuului: Fronteria ei ollut tarkoituskaan käyttää mobiilisti. Kyvyt.fi kuva- ja videolisäykset onnistuvat helposti mobiililaitteella.

      Poista